WIN! | The Body Shop doet het met fair trade plastic

Schrijnend zijn ze. De foto’s van stranden ver weg die bezaaid liggen met aangespoeld plastic. Zelfs op de meest afgelegen plaatsen kom je dezer dagen plastic tegen, ook in gebieden die tot voor kort nog als onaangetast golden. Het is inmiddels absoluut geen geheim meer: plastic vormt een bijzonder groot probleem voor onze aarde en het milieu. Steeds meer bedrijven proberen oplossingen te zoeken om hun eigen gebruik van plastic serieus de kop in te drukken, zo ook The Body Shop.

Hoewel de meesten van ons de beelden van de plastic soep in onze oceanen inmiddels kennen, weten velen niet dat er ook een sterk onderbelicht, menselijk aspect aan de plastic crisis kleeft. Meer dan drie miljard mensen leven immers zonder formeel afvalbeheer waardoor het huisvuil gewoon op straat of op grote vuilnisbelten belandt. Deze problematiek riep een nieuwe soort ‘job’ in het leven: de afvalverzamelaar. De armste mensen van deze samenlevingen proberen de kost te verdienen door plastic afval te verzamelen en zorgen er bijgevolg voor dat er een pak minder in onze oceanen en rivieren terechtkomen. De meeste van dergelijke afvalverzamelaars zijn vrouwen die fel onder de armoedegrens leven. The Body Shop wil deze vrouwen helpen door hun positie te versterken.

In samenwerking met Plastics For Change lanceert het bedrijf een fair trade recyclagesysteem. Kort uitgelegd: de afvalverzamelaars krijgen dankzij dit systeem een eerlijke beloning voor hun werk, een stabiel inkomen en toegang tot betere arbeidsomstandigheden. Ook worden ze geholpen bij onderwijs en zorg, het verkrijgen van leningen en het herwinnen van het respect en de erkenning die ze verdienen. In de loop van drie jaar wordt de ingekochte hoeveelheid Community Trade-gerecycleerd plastic opgeschaald tot 900 ton, hiermee wordt de maatschappelijke positie van tot wel 2.500 afvalverzamelaarsin Bangalore versterkt. Op korte termijn wil The Body Shop Community Trade-gerecycleerd plastic gaan gebruiken in al hun producten.

Winactie

 

Om deze fijne actie van The Body Shop in de verf te zetten mag ik een Shea Butter pakketje twv €44 weggeven aan één van jullie. Dit setje bevat een shampoo, conditioner, shea butter én een haarmasker. Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar info@sofiekatelijne.be waarin jij me jouw beste tip meegeeft om het gebruik van plastic tegen te gaan. De gelukkige winnaar krijgt vrijdag 7 juni bericht. Ik speel jouw gegevens vervolgens door naar The Body Shop die jou het pakketje zullen toesturen. In de loop van volgende week deel ik via Instagram Stories de fijnste en origineelste tips. Bonne chance!

 

 


Een gedachte over “WIN! | The Body Shop doet het met fair trade plastic

  1. Sabrina Beantwoorden

    Bizar hé! 3 miljard mensen zonder goed afvalbeheer… Ik ga je een mail sturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *