Van dit make-upmerk zal ik nooit iets kopen

Wie me al een poosje volgt, wéét dat mijn make-uptasje een bijzonder ruim scala aan merken herbergt: van Too Faced, tot budgettoppers als Essence en Catrice, you name it and I probably have it! Toch is er één bepaald merk waarvan ik nooit of te nimmer iets zal aanschaffen. Benieuwd waarover dit gaat en wat mijn precieze reden is? Lees vooral verder!

Wie?

Voor zij die niet weten wie Jeffree Star is: zijn eerste stapjes in de entertainment industrie zette hij op Myspace aan het einde van de jaren 2000. Door zijn populariteit op deze webstek, kon hij enkele nummers uitbrengen die best populair bleken. In 2014 besloot Mister Star om een eigen cosmeticalijn op de wereld los te laten: “Jeffree Star Cosmetics” zag het levenslicht.

Waarom?

Jeffree Star is zeker en vast geen onbekende te noemen wanneer het gaat over controverse op het wereldwijde web. In zijn befaamde MySpace-tijden stond hij er al om bekend beledigende en ronduit kinderachtige opmerkingen te plaatsten op de profielpagina’s van verschillende tieners. Veel lijkt hij in de loop der jaren niet geleerd te hebben: nog steeds gebruikt hij aan de lopende band uitdagend taalgebruik met betrekking tot menig persoon die zijn pad kruist. Sommige feuds gingen er zo bloederig aan toe dat ze in het lang en het breed op het internet werden uitgevochten, denk aan de publiekelijke ruzie tussen Jeffree en Kat Von D. Onderwerp van het gevecht? Kat was het schijnbaar kotsbeu om het gedrag van haar vroegere maatje te blijven rationaliseren. Zo maakte hij zich, volgens haar althans, in het verleden schuldig aan racisme, het promoten van druggebruik en, zoals reeds vermeld, cyberpesten.

Zijn zijn grove en soms ronduit belachelijke uitspattingen van vroeger dé reden waarom ik me nooit achter het merk zal scharen? Niet bepaald. Iedereen maakt fouten, zo ook iemand die op één, twee, drie beroemd werd op het internet. Mij zal je nooit horen ontkennen dat mensen kunnen veranderen. Bovendien heeft Jeffree zich verscheidene keren verontschuldigd. De druppel voor mij kwam er echter bij het zien van dit onderstaand filmpje.

Zoals de titel reeds verraadt, staat het in het teken van de befaamde ‘knife challenge’, a.k.a. YouTubers die onder het mom van het maken van een ‘geanimeerd YouTubefilmpje’, belachelijk dure items in stukken snijden. Het filmpje begint vrij braafjes met het vernietigen van zijn eigen cosmeticaproducten (iets waar ik niet treurig om ben) maar eindigt met een climax van jewelste: Jeffree en companion du jour Manny MakeUp snijden een peperdure Chaneltas in twee. Jep, dat heb je goed gelezen en gezien. Laten we eventjes de grootste cliché uitspraak counteren: ‘Iedereen doet met zijn/haar geld wat ie wilt, zo ook iets kopen om later – om welke reden dan ook – in stukken te snijden.’ Nope, nope nope. Jeffree heeft met miljoenen jonge (én beïnvloedbare) subscribers een voorbeeldfunctie te vervullen. Een tas waar menig modeliefhebber alleen maar van kan dromen in stukken snijden om enkel de (let’s face it) broodnodige views te verzamelen is ronduit walgelijk. Dure zaken dien je volgens mij dan ook met het nodige respect te behandelen. If not kom je wat mij betreft over als een ondankbaar stuk pretentie. Mij lijkt Jeffree oneindig te willen teren op drama en aandacht, de knife challenge is hier dan ook een perfect voorbeeld van.

Ook de eindeloze uithalen naar NikkieTutorials ergeren me mateloos. In één van zijn recenste filmpjes over de Tarte Shape Tape Foundation, vond Jeffree het maar weer eens nodig om Nikkie met de grond gelijk te maken om een – volgens hem althans – uiterst nobele reden. Zo nam Jeffree het niet dat Nikkie zich niet kritisch uitliet over het feit dat het make-upmerk geen tinten voor iedere huidskleur in z’n gamma had opgenomen. Star heeft hier zeker en vast een punt: merken als Fenty Beauty tonen ons dat het anders kan en dat cosmetica voor iedereen kan én moet zijn. Toch vind ik de persoonlijke uithaal naar Nikkie getuigen van weinig klasse en gewoonweg compleet onnodig. Nikkie had haar recensie over de nieuwe foundation offline gehaald, net omdat er zoveel controverse rond was. Waarom Mister Star dan ook maar blijft natrappen op YouTube blijft een raadsel voor mij. Again: he just loves drama. Geen toeval dat hij één van zijn hondjes dan ook ‘Drama’ heeft genoemd.

Zoals vele andere beautyliefhebbers hou ik ervan om verscheidene make-upguru’s te bingewatchen alsook te volgen op Instagram. Ik vind het bijzonder inspirerend om hun recensies te bekijken en hun hauls te bewonderen. Jeffree Star’s filmpjes zullen jammer genoeg nooit in mijn YouTube subscription box terecht komen. Dat hij geweldig goede liquid lipsticks fabriceert geloof ik graag. Er zijn echter genoeg alternatieve merken die niet enkel op drama teren om hun product aan de man te brengen. In dergelijke cosmeticamerken investeer ik wél mijn zuurverdiende centjes. En nee, ik zou er niet aan denken om die producten in stukken te snijden of in brand te steken. Maybe that’s just me. 


21 gedachten over “Van dit make-upmerk zal ik nooit iets kopen

 1. Myrthe Beantwoorden

  Ik geef je echt gelijk! Ik was benieuwd toen ik de titel van je blogpost zag, maar uiteindelijk had ik het wel kunnen raden. Er is altijd veel drama rond hem en zijn gedrag is vaak gewoon niet aanvaardbaar… racisme enzo, kan ik zelf echt niet tegen! Zelf probeer ik qua merken zoveel mogelijk te kopen van merken die niet testen op dieren

  1. Yasemin Beantwoorden

   Dus hij mag met zijn eigen hard verdiende centen geen luxeartikelen kopen en ermee doen wat hij wilt? Of hij een tas nu eeuwig wilt bewaren in een kast of in duizenden stukken wilt snijden, who cares? Een YouTuber of influencer heeft niet de verantwoordelijkheid om mensen op te voeden, dat leer je van je ouders/ school/ … Ik vind hem persoonlijk entertaining, hij doneert een groot deel van zijn hard verdiende centen aan minderbedeelden/ vzw’s en betaalt in tegenstelling tot vele multimiljonairs belastingen. Over zijn uitspraken in het verleden ben ik het met je eens, maar hij heeft zich nu verschillende keren (oprecht) geëxcuseerd, dus heb hem nog een kans gegeven.

   Maar hé, elk verhaal heeft twee kanten! Ik raad je aan om zijn series met Shane Dawson te bekijken.

   Vriendelijke groet

   1. Sofie Katelijne Beantwoorden

    Hey Yasemin! Ik kan je mening zeker volgen hoor. Ik schreef inmiddels ook een follow-up van dit artikel (inderdaad naar aanleiding van de serie met Shane): http://www.sofiekatelijne.be/lieve-jeffree-ik-heb-je-een-tikkeltje-te-hard-aangepakt/

 2. Ellen Beantwoorden

  Ik volg Jeffree Star eigenlijk niet, maar ik snap goed dat je hiervan geen make-up wil kopen.

 3. Hannelore Beantwoorden

  Ik sta helemaal achter je. Ik vind het heel goed dat je uw eigen mening durft te uiten. Heel goed en eerlijk geschreven artikel!

 4. Mjay Beantwoorden

  Erg terecht artikel! Ik heb lange tijd dan ook niets gekocht van hem (owv de hele Kat Von D situatie). Er ligt nu welgeteld 1 artikel in mijn stash van hem, maar niet voor de hype rondom hem of het merk. Het is echt product wat ik erg graag wou owv de kleur, de verpakking en de naam (Yes I am a sucker). Maar de maatschappij zit raar in elkaar, zeker als je weet hoeveel YT’ers hem wél aanbidden…

 5. Eva Beantwoorden

  Pffff jeetje wat een trieste man zeg. Ik snap helemaal dat je hem nooit te nimmer zal volgen en zijn producten ook niet koopt. Die messen challange vind ik überhaupt belachelijk, sommige mensen komen amper rond en andere snijden voor een paar views peperdure items doormidden. Dan zit er toch echt een steekje los 😛 En dan ook nog een Chanel tas! Mijn modehart breekt daarvan…

 6. Daisy Beantwoorden

  Totally with you girl !! Zo’n personen weten gewoon ook niet de waarde van zo’n dingen terwijl er zoveel mensen zijn die niets hebben. Terwijl zij het gebruiken om stuk te maken

 7. sofie Beantwoorden

  Ik ken zelf weinig of niets van make-up, maar na jouw artikel begrijp ik wel de reden waarom je er niet van zou kopen. Ook echt tof dat je zo een artikels ook post and not all the good stuff.

 8. Lotje Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik zal hier ook nooit iets van kopen door vooral zijn uitspraken, maar nu ik dit filmpje met Manny heb gezien al helemaal niet meer. Echt waar slaat het op om zoiets te doen? Verschrikkelijk!

 9. Joyce Elise Beantwoorden

  Wow, wat erg dit! Ik kan alleen maar dromen van zo’n prachtige tas! Best triest dat hij dit allemaal doet! Ik heb geen make-up van hem en ga het ook niet kopen! Zeker na dit bericht, want ik heb helemaal niks met dit merk… En dit soort mensen moeten ze van internet bannen! Sorry als ik iemand beledig Dacht dat hij goede vrienden met Nikki was? Ik volg ze allebei niet op YouTube of Instagram, maar zag een keer foto’s van hun samen voorbij komen.

 10. Eva Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met je eens. Wist niet dat het zo’n respectloos type was.. Bahbah

 11. Hannelore Beantwoorden

  Ik ben het echt helemaal met je eens over Jeffree Star!

 12. Haydée Beantwoorden

  Oh nee, zomaar spullen kapotmaken vind ik ook echt erg! Je kan houden van luxeproducten, en je kan er heel veel geld aan uitgeven, maar om ze dan zo te behandelen vind ik respectloos. Jammer. 🙁

 13. Malou | Blonde Blossom Beantwoorden

  Jeetje, ik wist niet eens dat Jeffree Star dit allemaal deed! Cyberpesten is natuurlijk al helemaal absurd en als je dat dan blijft doen – ook na verontschuldigen – heb je het bij mij al helemaal verbruid. En dan ook nog eens die Knife Challenge, wat belachelijk! Ik vind het echt hopeloos dat dit soort mensen geld kunnen verdienen met dit soort dingen.

 14. Louise Beantwoorden

  Klinkt inderdaad echt als een vreselijk onrespectvol persoon, heel goed van je dat je je principes volgt!

 15. Jana Six Beantwoorden

  Ik heb eigenlijk nog nooit van hem gehoord maar wat hij doet ziet er inderdaad niet ok uit. Ik zou hetzelfde als jou gedacht hebben!

 16. Nicole Orriëns Beantwoorden

  Ik vind het wel goed van je dat je uit principe geen make-up koopt van dit type….!

 17. Make-up And More Beantwoorden

  Helemaal met je eens!

  Nog een reden erbovenop voor mij is dat ik het een hysterische griezelige kerel vind …

 18. Yara Beantwoorden

  Wauw, ik vind dat je dit echt prachtig hebt geschreven! Respect dat je dit met ons deelt. Ik vind Jeffree Star en de hele heisa errond echt belachelijk. Als influencer zou je juist enorm dankbaar moeten zijn tegenover bedrijven en samenwerkingen. En belangrijker je moet respectvol en beleefd zijn in de interactie met bedrijven. Ik kan niet geloven dat iemand een prachtige Chanel tas van +€5000 in twee zou snijden. Ik zou zo’n tas juist aanbidden en ermee pronken. (:
  Ik wist ook helemaal niet dat hij heeft uitgehaald naar Nikkie, echt een schande! Ik vind Nikkie prachtig en ik heb zoveel respect voor hoe zij haar kanaal heeft opgebouwd.
  Liefs,
  Yara

  1. Sofie Katelijne Beantwoorden

   Dankje voor de lieve comment, Yara!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *