HIT OR MISS? | Ik leefde een maand lang op ‘Foodbag’ (én betaalde alles zelf)

Geef toe: erg verleidelijk was een bezoekje aan je plaatselijke supermarkt niet het afgelopen jaar. Jammer maar helaas, het angstzweet brak me enkel en alleen al uit door nog maar te denken aan een tripje naar mijn lokale Delhaize of Albert Heijn. Soit, ook tijdens een gezondheidscrisis moet er gegeten worden. En liefst nog lekker als dat kan. Gelukkig hoef je geen supermarkt meer te trotseren om degelijk eten op tafel te toveren. Zo zijn er ook zogeheten ‘foodboxen’ die op een zelfgekozen tijdstip letterlijk tot op je dorpel worden gebracht. Handig als je’t mij vraagt! Ik ben sinds een dik jaar klant bij Hello Fresh. Jep, die Nederlandse foodboxleverancier die tot vervelens toe wordt gepromoot. Verandering van foodbox doet eten, dacht ik zo. Na twaalf maanden was het dan ook weleens tijd om eens de concullega’s te checken en vergelijken met mijn eigen ervaringen. Zo gezegd, zo gedaan. Enter een doos van Foodbag aan mijn voordeur. Hoe ik Foodbag ervaarde, lees je hieronder. Niet gesponsord trouwens, gewoon een goudeerlijk en hopelijk nuttig relaas. Enjoy!

Hoe werkt het?

Direct al een complimentje aan het adres van Foodbag: je hoeft je – in tegenstelling tot bij sommige andere foodboxen – niet ‘lid’ te maken om een box te kunnen bestellen. Foodbag werkt immers per week, een abonnement is niet verplicht (maar wel mogelijk mocht je dit handiger vinden). Hieronder leg ik kort uit in drie stapjes hoe een dergelijke online bestelling werkt.

1. JE STELT JOUW MENU SAMEN

Elke week heb je keuze uit 18 verschillende gerechten uit vier ‘kookstijlen’:

  • The Originals: klassieke gerechten

  • Sana Keuken: gezond en evenwichtig eten à la Sandra Bekkari

  • Veggie: spreekt voor zich vermoed ik 🙂

  • Quick and Easy: toegankelijke recepten zonder veel gedoe

Per week dien je minstens drie gerechten te selecteren, minder is geen optie. Je kan bestellen voor 1 tot en met 5 personen.

Naast deze 18 gerechten, kan je iedere week ook opteren voor tal van extra’s. Denk hierbij, bijvoorbeeld, aan een apéroplank, gerechten die je enkel nog moet verwarmen, dessertjes en zelfs fruit(sap). 

© Foodbag
2. JE KIEST EEN LEVERMOMENT

Foodbag levert enkel op maandag (tussen 13 en 18h en tussen 17 en 22h) en in sommige streken ook op zondag (tussen 16 en 22h). Er bestaat sinds kort ook een optie om je box op te halen bij een afhaalpunt (ook dit is uiteraard afhankelijk van waar je woont). Zelf maakte ik hier geen gebruik van maar ik zag wel dat vele Colruytfilialen fungeren als afhaalpunt.

3. JE ONTVANGT JE BOX

De box herbergt naast de ingrediënten om de door jou geselecteerde gerechten op tafel te toveren ook een magazine met receptenfiches.  Deze leggen per gerecht stapsgewijs uit wat je precies nodig hebt en hoe je te werk gaat.

Mijn ervaring

Om een goed oordeel te kunnen vellen, besloot ik om sowieso uit elke categorie gerechten te bestellen. Ik had bij het doorgeven van mijn allereerste bestelling alvast geluk, mijn all time favoriete gerecht (vol-au-vent) was al meteen één van de opties. Hell yes! Zoals je hieronder zelf kan vaststellen: dit gerecht zag er allesbehalve slecht uit. De eerlijkheid gebiedt me wel toe te voegen dat het bladerdeegkoekje niet inbegrepen was. Al een chance heb ik altijd enkele koekjes in huis, het voordeel van een vol-au-vent obsédée zeker? 😉

Naast vol-au-vent deed ik me ook tegoed aan, onder andere, krokante kip, gehaktballetjes en bloemkoolrisotto. Over het algemeen bevielen de door mij geselecteerde gerechten me heel goed. Ik leerde enkele nieuwe ingrediënten kennen en het kookproces verliep telkens vlot.

Disclaimer- Bij het neerpennen van onderstaand lijstje met pro’s en contra’s baseer ik me – logisch op een manier – voornamelijk op mijn ervaring met concullega Hello Fresh en probeer ik beiden wat te vergelijken met elkaar. Op zich is dit niet per se altijd ‘eerlijk’, mocht ik nog nooit een foodbox van eender welk ander bedrijf hebben besteld, waren onderstaande puntjes waarschijnlijk een beetje anders. Maar hé, een beoordeling is nooit 100% objectief, toch? 🙂

PRO’S

+) Foodbag is een Belgisch bedrijf. Let ik bij iedere aankoop heel hard op de herkomst van een product/bedrijf? Sorry, eigenlijk niet. Is het fijn om lokale ondernemers te steunen? Zeker. De foodbox werkt met seizoensproducten en ingrediënten van Belgische bodem.

+) Voor sommigen niet per se relevant, voor mij eigenlijk wel: ik ben fan van de huisstijl van Foodbag. Ik kan oprecht genieten van mooie foto’s en flatlays. De mensen achter Foodbag weten hoe ze de ogen moeten strelen. Scrollen doorheen het prachtig beeldmateriaal aan recepten, is echt een feestje en bezorgt me inspiratie om zelf mijn fotografie skills naar een hoger niveau te tillen.

+) Zoals ik reeds vermeldde: bij Foodbag is een lidmaatschap optioneel. Bij Hello Fresh ligt dit een tikkeltje anders. ) Eenmaal je je eerste Hello Fresh-box hebt besteld, loopt deze in principe door. Met ‘in principe’ bedoel ik dat je de box indien gewenst zélf actief moet stopzetten, anders blijf je betalen en een volgende ontvangen. 

+) Oké: iets minder keuze dan bij Hello Fresh maar op zich nog steeds ruim voldoende. Hoe meer keuze, hoe meer keuzestress ook. Ik vond de opties telkens gevarieerd en af en toe ook verrassend. 

CONTRA’S

-) Foodbag is een stukje duurder dan Hello Fresh. Voor een box die acht maaltijden bevat (4 gerechten voor telkens 2 personen) betaalde ik €65. Ter vergelijking: voor hetzelfde aantal maaltijd rekent Hello Fresh me €49. Voor de sana-gerechten betaal je ook standaard €0,75 meer.

-) Er worden geen voedingswaarden vermeld bij de gerechten. Je hebt dus niet echt een idee, bijvoorbeeld, hoeveel calorieën een gerecht nu precies herbergt. Ikzelf ben bezig met mijn calorie-inname, ik vermoed dat dit voor wel meer mensen van toepassing is.

Of ik nu standaard iedere week zal overschakelen op Foodbag? Dat niet. Ik ben nog steeds erg tevreden van Hello Fresh en vond de box van Foodbag niet iedere week per se een meerprijs waard. Toch heeft deze foodbox ook z’n voordelen, da’s absoluut een feit. Af en toe zal ik dan ook zeker nog eens een bestelling plaatsen, sowieso wanneer er vol-au-vent op de menukaart staat. 😉 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *