GEWOON DOEN | De 5 beste redenen om een asielhond in huis te halen

Aanvankelijk stond ik lichtjes wantrouwig tegenover viervoeters. Het was pas toen ik mijn beste vriendin ontmoette dat mijn attitude veranderde. Met drie dolenthousiaste honden in huis, is er bij haar meer dan genoeg leven in de brouwerij. Op slag werd ik verknocht aan deze beestjes en wou ik er zelf dolgraag eentje in huis. Aangezien dit niet mocht, zocht ik een briljant plan om toch aan mijn wekelijkse fluffy quality time te komen. Ik ging wandelen met hondjes uit het asiel, iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds doe. Mijn wekelijks bezoekje aan het dierenasiel van Gent maakt steeds opnieuw pijnlijk duidelijk dat er belachelijk veel afgedankte, verwaarloosde en gedumpte dieren rondhuppelen. Zij snakken stuk voor stuk naar een echte thuis. Ik kan wel honderd redenen bedenken waarom jij een asielhond in huis moet halen. Vandaag beperkt ik me tot de vijf voornaamste. Don’t shop, adopt! 

asielhond Gent

JE REDT EEN LEVEN

Hoewel de vrijwilligers van de dierenasielen in Vlaanderen ieder dag opnieuw méér dan hun best doen, is het voor een dier – uiteraard – fijner om een echte thuis te hebben. In het asiel zitten meerdere beestjes die al een dagje ouder zijn. Door hen van een gouden mandje te voorzien, kan je hen een prettige oude dag bezorgen. Ook de jongere beestjes staan uiteraard te trappelen van ongeduld om geadopteerd te worden. 

JE WEET WAT JE KRIJGT

Wanneer je langsgaat bij een asiel om, eventueel, te adopteren, zullen ze je tal van vragen stellen om te checken of het diertje dat jij op het oog hebt wel bij jou past. De vrijwilligers kennen als geen ander het karakter en de gedragingen van iedere hond. Je zal dan ook niet gauw voor verrassingen komen te staan wanneer je het beest effectief in huis haalt. 

JE WERKT BROODFOK TEGEN

Een hond kopen bij een broodfokker is een bijzonder slecht idee, de diertjes die je hier koopt, dienen – zoals de naam reeds verraadt – enkel en alleen om te fokken. De vrouwtjes beginnen hun ‘carrière’ als fokteef vaak al op zeer jonge leeftijd en dienen hun hele leven lang enkel en alleen als ‘fokmachine’. Tijd om hun lichaam te laten herstellen is er niet, want ze moeten ‘opbrengen’. Deze teefjes hebben doorgaans geen enkele vorm van menselijk contact, zien zelden of nooit het daglicht en hebben geen baasje dat hen af en toe een aai geeft of eens met hen gaat wandelen. Hun hele leven lang verblijven ze in een hok, tot ze er lichamelijk aan kapot gaan. Door een asielhond in huis te halen, werk je dergelijke praktijken niet in hand. 

asielhond Gent

JE BETAALT ER EEN PAK MINDER VOOR

Bij Dierenasiel Gent betaal je voor een hond (of kat) €170. De hond is dan gevaccineerd, gechipt en in het bezit van een Europees paspoort. Ook zijn de honden ontwormd en ontvlooid, dit wordt vlak voor hun vertrek nog eens herhaald. Bij een fokker betaal je al snel €1000. Naast het ethische tegenargument tegen broodfok hierboven kan de prijs ook zeker dienen als prima reden.

JE HEBT BIJZONDER VEEL KEUZE

Goed nieuws! Sinds vorig jaar bestaat er een speciale database die alle asieldieren in Vlaanderen bundelt. Ben je op zoek naar iets specifiek en ben je bang dat het asiel in jouw stad dit dier of deze kruising niet voorhanden heeft? Kijk eens op adopteereendier en snuister doorheen het aanbod. Dit platform bevat niet enkel honden en katten maar ook, bijvoorbeeld, knaagdieren.

Voilà, geen enkel excuus meer om niet bij een asiel langs te gaan wanneer je een dier in huis wil halen. Toch nog niet klaar om een asielhond in huis te halen maar wel zin om een asiel te steunen? Er zijn meerdere opties! Vele asielen hebben een zogeheten ‘wandelclub’. Ga net zoals ik als blokpauze of op een zonnige dag met een asielhondje wandelen zodat hij/zij ook eens de pootjes kan strekken. Ook kan je vaak peter/meter worden van een bepaald hok. Neem contact op met een asiel in jouw streek en steek de handen uit de mouwen! 

Kan je ook niet genoeg krijgen van dieren terwijl je scrolt op sociale media? Hier vind je de schattigste beestjes ever die ook op Instagram actief zijn!


Een gedachte over “GEWOON DOEN | De 5 beste redenen om een asielhond in huis te halen

  1. Louise Beantwoorden

    Zo’n lieve en dankbare beestjes altijd, ik denk dat een asielhond in huis halen echt een geweldige ervaring moet zijn <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *