TRAVEL | Op reis met ‘Eliza was Here’: aanrader of doe toch maar niet?

Ik ben er in het algemeen als de kippen bij om een geschikte vakantiebestemming uit te zoeken. Dit jaar verliep de zoektocht echter wat moeizamer. Er staan nog zòveel leuke plekjes in Europa maar ook in de rest van de wereld op mijn travel wishlist, dat ik eventjes het bos door de palmbomen niet meer zag. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en legde mijn lot – gedeeltelijk – in handen van een reisorganisatie, iets wat ik normaliter nooit doe (hashtag controlfreak). Enter Eliza was Here, een online reisbureau dat er prat op gaat om onontdekte pareltjes tot idyllische vakantiebestemmingen te bombarderen. Hoe verliep mijn reis precies? Was een trip met ‘Eliza was Here’ een aanrader? Lees snel verder en ontdek er alles over.

Wat?

‘Eliza was Here’ biedt kleinschalige vakantieadresjes aan gelegen rondom de Middellandse zee die bijzonder veel charme uitstralen en je echt laten kennismaken met jouw vakantieland. Wanneer je een vakantie boekt via deze website, is er ook steeds een huurwagen inbegrepen. Best handig want de locaties zijn, zoals reeds gezegd, vaak een tikkeltje afgelegen. Onze reis had als bestemming Spanje, meer bepaald Viñuela wat zo’n 50 kilometer verwijderd ligt van Malaga. We verbleven tijdens de eerste volle week van juli in Hotel Spa Las Orquideas. Vond ik deze reis met ‘Eliza was Here’ nu een aanrader of niet bepaald? Hieronder lijst ik enkele voor-en nadelen op.

Voordelen?
  • Je komt tot rust in een authentiek kader

De locaties die ‘Eliza was Here’ selecteerde, zijn inderdaad best kleinschalig te noemen. Ons hotel bevond zich in de bergen van Andalusië. Op ons eentje hadden we noch dit hotel, noch deze locatie nooit ontdekt. Het is bijzonder fijn om de lokale cultuur te kunnen opsnuiven en je een weekje een echte señorita te wanen wanneer je door de kleine straatjes flaneert. Gezien ik de afgelopen jaren quasi altijd opteerde voor een citytrip, miste ik vaak authenticiteit en gezelligheid. Deze reis was een perfect voorbeeld van hoe ik het wél graag heb.

  • Je spendeert je vakantie heerlijk op je eigen tempo

Gewoonlijk hou ik me op reis aan een redelijk strakke planning: ik zoek op voorhand tal van plekjes op die zeker bezocht dienen te worden. Op de één of andere manier zorgt zo’n planning toch voor de nodige druk en haastigheid. Deze vakantie hoefde he-le-maal niks, nada. Het hotel had een boekje voorzien met tal van tips maar enkele dagjes lekker luieren aan het zwembad was ook perfect een optie, zéker gezien de rustige locatie. Tijdens een citytrip, is relaxen op een zonnig terras of aan het zwembad veel minder een evidentie, toch zeker voor ons. Eliza neemt de organisatie voor haar rekening, wij waren verantwoordelijk voor genieten en ontspannen. Prima taakverdeling wat mij betreft!

  • Je hebt iemand/iets om op terug te vallen bij problemen

Het is de eerste maal dat we op reis over een huurauto beschikten en ik moet bekennen dat dit toch de nodige stress met zich meebracht. Wat als het huurbedrijf oplichters waren en ons schade zouden toeschrijven waar we niks mee te maken hebben? Wat als onze waarborg nooit werd terugbetaald? Een auto is een heel kostbaar iets en wij vonden het best spannend om hier verantwoordelijk voor te zijn in een vreemd land.

Eliza werkt in Andalusië samen met Helle Hollis, een verhuurbedrijf vlakbij de luchthaven van Malaga. Eenmaal geland, wandelden we enkele minuutjes naar de stopplaats van de ‘courtesy bus’ van Helle Hollis. Ieder kwartier rijdt er een gratis taxibusje van de luchthaven naar het bedrijf, bijzonder handig wanneer je net als ik een shitload aan valiezen moet sleuren (guilty). Door Eliza waren we volledig verzekerd voor schade en eventuele pech, een hele fijne service waardoor we met een gerust hart konden cruisen door de straten van Andalusië. Ook een bonus: een echte ‘waarborg’ vroeg dit huurbedrijf niet. Je betaalt bij het ophalen van je auto een volle tank (+/ €70). Wanneer je de auto met een volle tank terugbrengt, storten ze dit bedrag terug. 

Belangrijk om weten: om een reis met Eliza te boeken, moet je in het bezit zijn van een visakaart. Hier zal het huurautobedrijf ook naar vragen. Geen visa? Geen auto!

Nadelen?
  • Je wordt waarschijnlijk omringd door taalgenoten in het hotel

Wanneer ik op vakantie ben, vind ik het heel fijn om eventjes geen Nederlands rond me heen te horen en volledig ondergedompeld te worden in de cultuur van het vakantieland. Wanneer je aan het zwembad echter plat Antwerps hoort langs alle kanten, heb je eerder het gevoel dat je op een dakterras ergens op de Meir ligt te zonnen dan in het prachtige Spanje (no offence, Antwerpenaren). De meeste hotelgasten hadden, net als ons, geboekt via ‘Eliza was Here’ en kwamen dus uit Vlaanderen of Nederland. Subtiel iets fluisteren over een andere hotelgast tegen jouw vakantiepartner is – jammer genoeg -geen optie. 

  • Je wordt niet per se vlot geholpen bij klantenservice

De dag voor ons vertrek lukte het ons niet meteen om online in te checken voor het vliegtuig. We belden naar de klantenservice van Eliza en hingen in toto meer dan een halfuur tevergeefs aan de lijn. Niemand kon ons te woord staan. Gelukkig lukte het ons uiteindelijk gewoon zelf om het probleem op te lossen maar best jammer dat de klantenservice niet optimaal is.

Eindconclusie?

Hoewel ik enkele nadelen aanhaal (maar geef toe, die vind je àltijd), zou ik later zeker nog opnieuw boeken met Eliza was Here. Vooral het authentieke kader sprak me enorm aan. Voor de reis (7 nachten, ontbijt, retourvlucht en huurauto incluis) betaalden we in totaal zo’n €1350 voor 2 personen. Spotgoedkoop? Neen. Ik vond het de prijs echter zeker waard. Deze trip met ‘Eliza was Here’ was zeker een aanrader. Waar iedereen rechts afslaat, slaat Eliza links af. Ik in de toekomst ook, graag mét tips van Eliza. 

Sla jij deze zomer toch gewoon aan het citytrippen? Ik bezocht vorig jaar Madrid en deelde een artikel boordevol smulinspiratie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *