RECEPT | Zo maak je in een handomdraai (hartige) ontbijtwafels

Door trendy steden kuieren en lekkere brunchadresjes ontdekken, de ‘it’s been 80 years’-Titanic meme lijkt hier compleet op z’n plaats. Corona heeft ons allen geraakt. Met een klein vuistje in mijn maag, als je het mij vraagt. Hoewel ik ervan hou om lokaal te kopen en wekelijks de lokale restaurants een hart onder de riem te steken, kriebelt het af en toe onder mijn koksmuts. Wegdromend van de in de water gevallen city- en roadtrips ging ik – lichtjes noodgedwongen – aan de slag in eigen keuken. Een van mijn favoriete brunchgerechtjes? Een ontbijtwafel waar hartig en zoet mekaar omhelzen. Maak je klaar voor the best of both worlds, want dit recept is een mix van de beste ontbijtwafels die ik in België, Spanje en Zweden heb gegeten.

Benodigdheden (min. 4 personen)

Materiaal

  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Wafelijzer
  • Kookpot
  • Pan
  • Twee grote kommen
  • Enkele kleine kommetjes
  • Een garde
  • Een mixer of keukenrobot
  • Schuimspaan
  • Keukenpapier

Beslag voor ontbijtwafels

  • 3 eieren
  • 375 ml volle melk
  • 20 gram verse gist
  • 450 gram speltmeel*
  • 27 gram bakpoeder*
  • 8 gram of 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram ongezouten boter
  • Een snuifje zout

*Wanneer je geen speltmeel en bakpoeder in huis hebt kan je die gewoon vervangen door 450 gram zelfrijzende bloem.

Toppings

  • 4 repen spek
  • 3 avocado’s
  • 2 bananen
  • 150 g blauwe bessen 
  • Agave siroop of maple syrup
  • 4 eieren
  • Azijn 
HOW TO?

Hoe maak je de ontbijtwafels?

  1. Plaats de twee grote kommen op je aanrecht en scheid de eieren. De kom met het eiwit mag je voorlopig even aan de kant zetten. Neem de kom met het eigeel en klop de dooiers met je garde los.
  2. Giet 375 ml liter volle melk in je maatbeker en weeg 20 gram verse gist af op je weegschaal. Heb je de juiste maten? Dan mogen de twee ingrediënten in de kom met de geklutste eidooiers. 
  3. Ga nadien met je maatbeker naar de kraan en vul het met 375 ml liter lauw water.
  4. Weeg 150 gram ongezouten boter af in een klein kommetje en warm het enkele seconden op in de microgolfoven of laat het smelten in een pannetje op het vuur. Eenmaal het gesmolten is, mag ook dit bij de rest.
  5. Daarna is het tijd om het speltmeel en de bakpoeder af te wegen. Indien je deze twee ingrediënten niet in huis hebt, kan je gerust zelfrijzende bloem als alternatief gebruiken. Voorkom klonters in je wafeldeeg door je bloem of meel door een zeef in je kom te strooien.
  6. Voeg tot slot een snuifje zout en 8 gram vanillesuiker of enkele druppels vanille aroma toe … en mengen maar! 
  7. Het geheim van een luchtige wafel? Misschien doen de apart gehouden eiwitten je al iets vermoeden. Deze moet je namelijk eerst opkloppen. Neem dus een handmixer of keukenrobot en klop de eiwitten op totdat je een stevig wit schuim verkrijgt. 
  8. Voeg voorzichtig het opgeklopte eiwit toe aan de andere kom en roer het wafeldeeg onder het eiwit.
  9. Heb je een halfuurtje? Zeker tijdens het koken en bakken is geduld een mooie deugd. Laat het wafeldeeg 30 minuutjes rusten op een warme droge plaats. Net zoals bij het bakken van brood of kannulbular leg ik een propere handdoek als warm jasje over mijn kom.
  10. Gaat je wekker af? Dan kan jij aan het bakken! 

Versier je ontbijtwafels met lekkere toppings

Bij de bereiding van een ontbijtwafel heb je al gauw handen tekort. Een ontbijtelwafel zou namelijk geen ontbijtwafel zijn zonder heerlijke toppings. De kers op de taart, of beter gezegd de toppings op de wafels? Een combinatie van zoute en zoete lekkernijen. Mijn favorieten zijn avocado, spek, een gepocheerd eitje, fruit en een vleugje agavesiroop. Hoe speel je dit in hemelsnaam klaar, zonder dat je gerecht afkoelt? Volg dan deze tips en tricks:

  • Solidariteit is een mooie eigenschap, maar dat wil niet zeggen dat jij vanuit je luie zetel hoeft toe te kijken hoe je wafelbeslag een siësta houdt. Ga aan de slag in je keuken door de bananen en advocado te schillen en in stukjes te snijden. En dan nog schieten er minstens 15 minuten van je tijd over! Tijd zat om je tafel te dekken, de afwas te doen en het wafelijzer op te warmen. 
  • Zet je pan met een scheutje boter alvast klaar op het vuur, zodat je vliegensvlug de spek kan bakken.

Graag nog wat meer toppings inspiratie? Hier vind je zeker jouw gading. 

Efficiënt een gepocheerd ei koken

Als je vier gepocheerde eieren wilt maken, dan moet dit echter één voor één gebeuren, en dat terwijl enkele wafels goudbruin liggen te worden in het wafelijzer. Ineens moet alles snel gaan: wafels bakken, spek bakken, water koken, schuitje azijn toevoegen, met je garde een kolk maken, 1 à 2 minuten wachten en met een schuimspaan je gepocheerd eitje eruit vissen. En dat in een paar minuten tijd. Mijn gouden tip: een goede voorbereiding. Eenmaal je alle benodigdheden binnen handbereik hebt, is een gepocheerd ei koken eigenlijk best wel simpel. 

Breek op voorhand ieder ei in een aparte mok of kommetje. Let op dat het eigeel niet loskomt, want dan is de kans groot dat je ei binnenin niet meer lopend is. Plaats ook de schuimspatel, een grote kom met keukenpapier en je garde naast je op het aanrecht. Zelf heb ik weinig geduld om te wachten tot het water kookt. Gelukkig bestaan er handige middeltjes om het me zo gemakkelijk mogelijk te maken, zoals instant kokend water rechtstreeks uit de kraan. Met een kraan zoals deze van Grohe hoef je geen schrik te hebben om tijdens je eerste poging om een gepocheerd ei te koken een fout te maken. Op enkele seconden tijd kan je terug met een schone lei, of beter gezegd met een kookpot vol kokend water, beginnen en een tweede maal proberen. 

Binnenkort een verjaardag of andere feestelijke gebeurtenis op de planning staan? In deze lockdown tijden is vieren ietwat kleinschaliger en moeilijker geworden. Met een zelfgemaakte brunchbox kan je echter iedereen verblijden. Deze overheerlijke brunchwafel kan zeker en vast een felbegeerd plekje verzilveren in deze box. Ontdek hier hoe je dit precies aanpakt.

Bon appétit! 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *