Nope, ik ben geen “influencer”.

“(an) influencer” (noun): a person who has the power to influence many people, as through social media or traditional media (dictionary.com). Er werd inmiddels al heel wat over gepraat én geschreven, “influencers” (ja, ik blijf het woord tussen aanhalingstekens plaatsen) zijn dan ook hotter than ever de laatste jaren. Niet geheel onlogisch. Vraag het aan enkele bedrijven die reeds gebruik hebben gemaakt van influencer marketing: de link tussen het juiste bedrijf en de juiste persoon kan in vele gevallen effectief leiden tot betere verkoopcijfers. Krijg ik af en toe producten gratis toegestuurd? Jep. Word ik al eens uitgenodigd op een speciale persvoorstelling? Ja hoor. Waarom noem ik mezelf, die toch al enkele jaren blogt en meer dan 10.000 volgers heeft op Instagram,  dan in hemelsnaam géén ‘influencer”?

Arrogantie

Bloggers die in hun Instagrambio het woord “influencer” gebruiken om zichzelf op de kaart te plaatsen: het blijft een merkwaardig fenomeen. Zelf aangeven dat je actief dan wel passief mensen beïnvloedt om geld te spenderen aan bepaalde zaken, lijkt me bovendien best een grote verantwoordelijkheid. Een tijdje geleden postte Nicole van de blog huisvlijt.com een artikel waar ik me volledig in kon vinden. Nicole hekelt het begrip “influencer” en geeft als voornaamste reden aan dat er een bepaalde arrogantie uitgaat van het begrip zelf. De term “influencer” doet, voor mij persoonlijk althans, veel te agressief aan. Wanneer je jezelf per se een “influencer” wilt noemen, impliceer je voor een stuk dat je boven je volgers staat. Laat dat nu net de plek zijn waar ik me absoluut niet wil bevinden. I’m one of you. Ikzelf lees ook nog dagelijks blogs van anderen en laat me af en toe al eens tot een aankoop verleiden door personen die ik authentiek acht.

Authenticiteit?

In de loop der jaren heb ik een kort maar krachtig lijstje opgebouwd van bloggers wiens opinie ik vertrouw. Vera Camilla maar ook kleinschaligere bloggers als Anverelle (haar beauty reviews zijn top notch) en Petra van sprinklesonacupcake: het zijn mensen die ik met veel plezier volg alsook wiens raad/advies ik af en toe eens durf volgen. Noemen dergelijke dames zichzelf een “influencer”? Nee hoor. Het zijn stuk voor stuk meiden die hard werken aan hun blog en een eerlijk en doortastend relaas brengen van de producten die ze vaak gratis ontvangen hebben. Blogposts worden bij échte influencers dan ook niet geschreven met als enig doel om verkoopcijfers de hoogte in te jagen, wel om lezers te entertainen én bovenal te informeren. Een authentieke blog hoeft voor mij dan ook geen goednieuwsshow te worden. Elk item heeft zijn voor-en nadelen, telkens om het even wat je ontvangt de hemel inprijzen is dan ook niet enkel onrealistisch maar ook gewoonweg belachelijk. Eén ding wil ik duidelijk gezegd hebben: Bloggers hebben bijzonder veel te bieden. Ze staan veeleer dicht bij hun volgers en kunnen op die manier een unieke vertrouwensband opbouwen, een gegeven waar traditionele reclame niet aan kan beantwoorden. Ik neem deze vertrouwensband best serieus. Samenwerkingen die voor mij niet juist aanvoelen komen gewoonweg niet tot stand. Zo kreeg ik ooit de aanbieding om pilletjes te promoten die tot meer concentratie zouden leiden bij het studeren. Ikzelf heb nooit dergelijke pilletjes gebruikt en sta er ook vrij argwanend tegenover. No way dan dat ik over een dergelijk item plots een lovende post ga schrijven.

Mijn conclusie?  Volgens mij is het simpelweg niet mogelijk om jezelf een “influencer” te noemen. Wanneer je dit ten volle beseft en jezelf bijgevolg zo noemt, verlies je volgens mij je eigen bestaansrecht. Mensen die bewust authentieke en informatieve content willen delen zijn geen influencers, het zijn gewoonweg content creators die vaak hard werken om hun passie te delen. Of dat nu met tien of tien miljoen “volgers” is.

Disclaimer: Deze blogpost is op geen enkele manier bedoeld om mensen te beledigen/kwetsen en bevat puur mijn eigen mening. Heb jij een ander idee over de term “influencer”? Laat gerust een reactie achter, ik lees ze graag.


15 gedachten over “Nope, ik ben geen “influencer”.

 1. Daisy Beantwoorden

  Ik noem mezelf ook zo niet. Mijn bereik is hiervoor ook nog veel te klein (jammer genoeg)

 2. Maddy Beantwoorden

  Ik vind het een beetje een rare term. Ik noem mezelf ook niet zo, al doen anderen het misschien wel.

 3. Elien Beantwoorden

  ik ben echt blij dat iemand dit aanhaalt!
  Ik zet het woord “influencer” ook altijd tussen aanhalingstekens haha.
  Zo belachelijk als je het woord “influencer” in je bio zet…

 4. Nicole Orriëns Beantwoorden

  Zoals je weet ben ik ook niet zo’n fan van de term influencer. Voor mij is het in ieder geval niets.

 5. Ellen Beantwoorden

  You go girl! Dat je inspireert oké, maar influencer vind ik ook niet prettig klinken. Maar ach, ieder zijn ding…

 6. Demi Beantwoorden

  Ik kan me volledig in je verhaal vinden, vindt het begrip inderdaad iets arrogants hebben. Alsof je de queen B van de middelbare school bent en de rest van de meisjes achter je aan huppelen zeg maar. Liever gebruik ik het woord inspiratiebron 🙂

 7. Dhini Beantwoorden

  De woord influencer kende nog niet zo lang geleden en eerlijk weet ik nog niet alles over

 8. Hippiemeisje Beantwoorden

  Ik was in het ebgin al aan het denken: heb ik dit niet eerder gelezen. Het zal oip huisvlijt geweest…
  Ik vind het ook maar ene vreemd iets… ik zag afgelopen weekend zelfs iemand met ene T-shirt waarop influencer stond. Of hij van het hele ding een grap maakte was me niet duidelijk….

  Nu ja, ik wil met mijn blog niets verkopen of zo of mensen aanzetten tot, ik schrijf persoonlijk, ik denk dat ik het sowieso niet ben en ik voel me tamelijk goed zo! 😉

  Ik kan me verder wel helemaal in je besluit vinden! 😉

 9. Daisy de Vos Burchart Beantwoorden

  Ik heb zelf geen problemen met de term.. Noem mezelf wel eens een social influencer omdat ik niet zo weten hoe ik het anders zou moeten noemen.. Het is niet zo dat als ik iets krijg dat ik het de hemel in prijs 😉 Als ik ergens niet tevreden over ben dan zeg ik dat ook eerlijk.. want dat duurt het langst toch ? 😉

  Maar verder heb je wel een punt hoor.. Helaas denken vele wel eens dat ze heel machtig zijn als SI maar dat is ook een stukje van diegene zelf..
  Het is meer hoe je er mee omgaat als je een hele grote naam bent. Blijf je dan puur jezelf of ga je je anders voordoen?

  Blogger, social influencer hoe je het ook wilt noemen, het is en blijft hard werken en het komt heus niet allemaal aangewaaid 🙁
  Was het maar zo…

 10. Haydée Beantwoorden

  Goed verwoord. 🙂 Ik vind het ook vreemd als ik zie dat iemand zichzelf als ‘influencer’ beschrijft. Ik denk dat mensen dit vooral doen om aan te tonen dat ze openstaan voor samenwerkingen. Mijn bedenking daarbij is dat het vanzelf wel duidelijk wordt of een samenwerking met een blog of account interessant is, en dat dat woordje daar niet echt invloed op heeft. Tot daar de ‘invloed’ van ‘influencer’. 😀

 11. Amy Beantwoorden

  Ik volg je echt helemaal met dit artikel. Ik merk de laatste tijd ook dat ik de meeste reviews met een korreltje zout neem. Op Instagram zie ik overal dezelfde perspakketjes voorbij komen en toevallig is zowat iedereen die het krijgt enthousiast. Daarom probeer ik op mijn blog nog steeds zoveel mogelijk reviews te posten van dingen die ik zelf gekocht heb, puur omdat ik mijn mening wil delen i.p.v. mensen wil aanzetten tot aankopen. Zo jammer inderdaad hoe alles aan het evolueren is!

 12. Fleur Beantwoorden

  ik krijg ook altijd een beetje jeuk van het woord. Ik hoorde laatst content creator en dat vond ik beter passen bij een blogger

 13. Hannelore Beantwoorden

  Dat heb je mooi verwoord. Ik sta helemaal achter je mening.

 14. Mira Beantwoorden

  Mooi verwoord en ik kan me compleet vinden in je stukje! Ik ben me bewust van het feit dat mensen soms door mij iets kopen maar voel me, net zoals jij het beschrijft, “een van mijn volgers”. En als ieman zich wel lekker voelt bij de term “influencer”, ook prima:)

 15. Marion Beantwoorden

  Ik vind influencer ook een rare benaming voor blogger. Maar je ziet dat clubs als Hulc en Linkpizza en dergelijke deze term gebruiken als ze het over bloggers hebben. Maar om mij zelf zo te noemen. Nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *