MUST DO! | Een weekendje heerlijk genieten in de Leiestreek

Hoe hard ik ook verknocht ben aan buitenlandse (city)trips, soms is een uitje in eigen land ook he-le-maal prima. Ik verkende begin deze maand een stukje van de Leiestreek en was verrast door hoeveel moois ons eigenste Belgenlandje te bieden heeft. Heb jij zin om er binnenkort ook eventjes op uit te trekken in eigen land? Dan kan je in dit artikel sowieso wat inspiratie vinden!

DE LEIESTREEK?

De Leiestreek volgt het verloop van de Leie van Wervik tot Gent en bevindt zich bijgevolg op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. Niet enkel de variatie in landschap is een grote troef van deze regio, ook de talloze idyllische en creatieve plekjes maken van deze streek eentje om aangenaam in te vertoeven.

De Leiestreek verkennen is eigenlijk poepsimpel. Toerisme Leiestreek – zoals de naam wellicht doet vermoeden het ‘toerismebureau’ van deze regio – dokterde namelijk tien verschillende trips uit waaruit jij er gewoon eentje te selecteren hebt. Handig toch, zélf niet moeten uitvogelen welk restaurantje of welke koffiebar jij tijdens jouw trip een bezoekje kan brengen? Ikzelf opteerde voor trip nummer acht en ging bijgevolg natuurwandelen langs twee Leie-armen bij Gent. Toegegeven: ik kende dit gebied (de streek rond Drongen en Sint-Martens-Latem) reeds vrij goed. Wél heb ik altijd een beetje de neiging om voor ‘gekende’ stops te gaan wanneer ik in dit gebied verblijf. Blij was ik dus dat mijn trip reeds gepland was voor me en ik een beetje ‘gedwongen’ (zwaar leven :-)) werd om andere adresjes uit te proberen. Starten deden we in de Assels, eindigen in kunstdorp Latem. Met in totaal vijftien kilometer in de beentjes kwamen we moe maar meer dan voldaan thuis.

Hieronder neem ik je mee doorheen mijn trip langs de twee Leie-armen en loods ik je maar al te graag doorheen mijn (wandel)weekend.

 • START Drongenplein (Drongen)
  EINDAfsneedorp (Afsnee)
 • Lengte van de route: 15 km
 • Dagindeling:
  • DAG 1: Assels Wandelroute = 6 km
  • DAG 2: Afsnee Keuze Wandelroute = 9 km
 • Bewegwijzering: Volg de zeshoekige bordjes ‘Assels Wandelroute’ en ‘Afsnee Keuze Wandelroute’.
 • Openbaar vervoer

  LOGIES

Geen geslaagd weekendje weg zonder een leuk plekje om uit te rusten en ontbijten. Logeren deden we bij B&B ‘Het Tijdloze Uur in Drongen. Gastvrouw Lieve zorgde voor een warm onthaal en gaf meteen enkele tips and tricks mee. Haar B&B – een gerenoveerde art-decovilla – ligt op een feeërieke locatie en vormt dé perfecte uitvalsbasis voor een tripje doorheen de Assels, het natuurgebied waarin we later op de dag zouden vertoeven. Met slechts twee gastenkamers, is het er niet enkel uiterst rustig, de gastvrouw heeft ook de tijd en ruimte om een praatje te slaan. De volgens ons aangenaamste feature van de villa? De fenomenale tuinkamer die – net als het dakterras – uitkijkt op de Leie. Badend in het zonlicht, genoten we ‘s morgens met volle teugen van ons ontbijt. Wat een heerlijke manier om te ontwaken.

DAG 1 – WANDELEN IN NATUURGEBIED DE ASSELS

Wat kan je prachtig wandelen in Drongen, zeg! We hoefden de deur van onze B&B gewoon achter ons toe te gooien en hup… we bevonden ons in het midden van natuurgebied ‘De Assels’. De gekleurde blaadjes zorgden voor een écht herfstgevoel, jammer genoeg waren er ook wat herfstige regenbuien van de partij. Met een grote paraplu in de hand én aangepaste kledij konden de buien ons echter niet deren en genoten we van de kleurrijke natuur die ons omringde.

Van een lange natuurwandeling krijg je stevige honger, zoveel is duidelijk! Wat een geluk dan ook dat we zaterdagavond onze voetjes onder tafel konden schuiven bij Gloriëtte, een brasserie in het landelijke Drongen. We genoten er van een tapasplank voor heerlijke lekkernijen (denk aan kleine wraps, stukjes kaas, verscheidene dips), de overheerlijke rundstoverij én om af te sluiten een toetje op basis van mandarijn en merengue. Za-lig!

DAG 2 – AFSNEE KEUZE WANDELROUTE

We startten onze tweede wandeldag met een tochtje op het Afsneeveer, altijd leuk om je via het water te verplaatsen. Afsnee is een bijzonder idyllisch dorpje dat bovendien beschermd is, zeker een bezoekje waard én een ideaal plekje voor mooie foto’s. We brandden een kaarsje in het Romaanse kerkje en wandelden hierna verder richting Nenuphar, onze lunchstop.

Een bezoekje aan Nenuphar is altijd een waar feestje op zich. Niet alleen is de ligging fenomenaal (er is zelfs een aanlegsteiger voorzien voor zij die per boot willen aanmeren om een hapje te eten – waarom ook niet ;-)) – het eten is er van topkwaliteit. Nenuphar staat voornamelijk bekend om typisch Vlaamse gerechten, denk aan vol-au-vent en stoofvlees. Laat Vlaamse kost nu toevallig mijn favoriet zijn.

Onder het motto ‘Ik probeer eens iets nieuws!’ ging ik niet voor mijn gebruikelijke keuze (vol-au-vent is my second name) maar opteerde ik voor de gebakken zeetong. Absoluut geen spijt van gehad. Ook leuk: naast een uitgebreide kaart voor voor-en hoofdgerechten voorziet Nenuphar ook een brede keuze aan hapjes om te delen. De gestoomde groentjes met hummus zijn alvast goedgekeurd.

Na onze lunch trokken we met verse energie richting Sint-Martens-Latem. Naast de prachtige natuur (hello, schattige ezeltjes!), kan je je in Latem ook tegoed doen aan een flinke brok kunst. Latem wordt niet zonder reden een ‘kunstenaarsdorp’ genoemd. Misschien doet de ‘Latemse School’ wel een belletje rinkelen. Je kan hier naast wandelen (en terwijl staren naar fenomenale huizen) ook enkele musea bezoeken (Museum Dhondt-Dhaenens is mijn persoonlijke favoriet).

Onze tocht door Latem betekende niet meteen het einde van ons weekendje in de Leiestreek. Zo wouden we ook nog heel graag een bezoekje brengen aan het kasteel Ooidonk in Deinze. Strikt genomen geen deel van deze trip maar wel écht een stop waard. Wist je trouwens dat er in ons Belgenlandje in totaal maar liefst 3000 kastelen te vinden zijn? Da’s blijkbaar het grootste aantal per vierkante meter in de hele wereld (wow!). Met z’n uivormige torens doet Ooidonk bijzonder sprookjesachtig aan én is het de perfecte setting voor een fotoreportage.

Amai, wat heb ik genoten van dit weekendje weg! Gek hoe je eigenlijk helemaal niet ver hoeft te gaan om er toch echt eventjes tussenuit te kunnen knijpen en ontspannend terug te keren.

Plan jij binnenkort ook een tripje richting Leiestreek?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *