HOTSPOTS | De allerfijnste plekjes in Gent om te vertoeven, winkelen en eten

Als rasechte Gentse krijg ik maar al te vaak de vraag of ik kan vertellen wat nu het lekkerste brunchadresje of de gezelligste buurt van de Arteveldestad is. Zonder al teveel te stoefen: Gent bezit meer leuke plekjes dan wat ik op een hand of tien kan tellen. Het in elkaar knutselen van deze blogpost vroeg dan ook heel wat afweging: welke plaatsen neem ik wel op en welke niet? Het resultaat is een toffe cityguide met meer dan inspiratie genoeg om je een heel poosje zoet te houden in mijn Gent. Stekjes om te vertoeven maar ook om te smullen: ze zijn allemaal voor handen. Safe travels!

OM TE VERTOEVEN
 • Prinsenhof

Onze keizerlijke tocht door Gent beginnen we in het hartje van de stad, bij de geboorteplek van Keizer Karel. Deze wijk geldt immers als één van de plezantste van de Arteveldestad. Elk eerste weekend van september vinden er de ‘Prinsenhoffeesten’ plaats, inmiddels uitgegroeid tot een vaste traditie. Naast een drukbezochte rommelmarkt (de grootste van Gent!) en hilarische comedy acts, kan je je tegoed doen aan een heerlijke barbecue. Het Patershol, de aanpalende wijk, staat bij toeristen alom bekend als trekpleister. In feite zijn er veel gelijkenissen tussen het Prinsenhof en het Patershol: middeleeuws aandoende steegjes bedekt met kasseien, aangename caféetjes en kleurrijke huisjes. Enige verschil: het Patershol is ongelooflijk druk, het Prinsenhof is een ruwe en tot nu toe quasi onontdekte diamant. In het Prinsenhof kan je écht tot rust komen. Héérlijk.

 • Bloemenmarkt 

De kerstboom is inmiddels al een heel poosje uit het huis verdwenen. Bij velen begint het vast en zeker te kriebelen om opnieuw wat meer groen in huis te halen. Iedere voormiddag (van 7 tot 13 uur) vormt de Kouter het décor van de grootste Gentse bloemenmarkt. Een vijftiental bloemen-en plantenkwekers bieden je maar al te graag hun fleurig en kleurrijk koopwaar aan. Moe geworden van het staren naar al dat moois? Warm je op aan een heerlijke cappuccino of espresso. Naast koffie staat er ook een oester-en champagnebar paraat voor een zalig opkikkertje. De muziek van De Harmonie in de kiosk maakt de sfeer compleet.

 • Opera Gent

Dit gebouw dateert van de eerste helft van de 19e eeuw en is een waar architecturaal pareltje waarin zien maar ook gezien worden centraal staan. Naast magnifieke opera’s kan je hier ook balletvoorstellingen bijwonen. Niet alleen leuk om een spektakel mee te pikken maar ook een prachtig gebouw om te fotograferen: zowel langs binnen als langs buiten.

OM TE SMULLEN
 • Fithap

Fithap staat garant voor de combinatie gezond én lekker. Ieder gerecht is beschikbaar in maar liefst drie formaten (small, medium en large) die kunnen gelinkt worden aan respetievelijk afslanken, onderhoud en spierenopbouw. Hun smoothie bowls alsook de proteïne pannenkoekjes zijn ware aanraders. Niet alleen voel je je gezond als je hier buitenstapt, je smaakpapillen zijn ook voor een tijdje bevredigd.

 • Madam Bakster

Ik leerde de immer sympatieke Laura Verhulst (aka Madam Bakster) kennen door mijn stage bij GUIDO Magazine. Voor het kookrubriek werd me gevraagd haar te interviewen. Van een verfrissende citroen-avocadotaart tot een ietwat pittige wortel-walnootcake: bakken herbergt geen enkel geheim meer voor Laura. Gloednieuw in het gezellige koffiehuis is de brunchkaart. Zorgvuldig gekozen en dagvers bereide gerechtjes kan je vanaf nu uitgebreid ontdekken en proeven. Elke week (van woensdag tot en met zondag) kan je gezellig je voetjes onder tafel schuiven en genieten.

 • STEK

Dit stekje (pun intended) is een totaalconcept te noemen: naast nippen aan schuimende cappuccino’s kan je hier ook hippe kamerplanten shoppen. Bonus: er is ook een prachtig terras voorzien, ook tijdens de zwoele zomermaanden is dit tentje dus een must-visit.

OM TE SHOPPEN
 • Think Twice

Met twee Think Twice vestigingen in Gent is er meer dan aanbod genoeg wat betreft hippe tweedehandskledij. De collecties  volgen elkaar bijzonder snel op waardoor dit plekje af en toe zeker een bezoekje waard is. Vintage handtassen, coole hoedjes of een warme wintertrui? Think Twice has got you covered!

 • The Fallen Angels

Zonder overdrijven het grootste snuisterparadijs van Gent en omstreken. Eigenaresse Ganesha ontvangt je altijd met open armen en een guitige lach. Voor zij die eventjes een reisje terug in de tijd willen maken is dit zonder enige twijfel the place to be: met een ruim gamma gaande van retro postkaarten, speelgoed en koekjestrommels kom je nooit met lege handen buiten.

 • Louise en Madeleine

Een winkeltje wiens inhoudt zo lijkt gecopy/paste van inspiratieplatformen als Etsy en Pinterest. Een perfecte mix tussen simpliciteit en romantiek, zo kan je Louise en Madeleine het beste omschrijven. Van leuke interieurspulletjes tot kleurrijke theekopjes: eigenaresse Kim heeft het allemaal in de aanbieding en laat je gegarandeerd met een gelukzalig gevoel terug naar huis keren.

Heb jij Gent weleens een bezoekje gebracht?


24 thoughts on “HOTSPOTS | De allerfijnste plekjes in Gent om te vertoeven, winkelen en eten

 1. weekendje Beantwoorden

  Gent is echt zo”n prachtige stad. Als Vlaming vertoef ik er graag. Bedankt voor de mooie adresjes.

 2. esther Beantwoorden

  Leuke foto’s, lijkt me een prachtige stad! O dat servies <3

 3. Fleur Beantwoorden

  Het is alweer veel te lang geleden dat ik in Gent ben geweest. Hopelijk vinden we dit jaar een goede excuus om een dagje langs te komen

 4. Judith Beantwoorden

  Wat een prachtige stad zeg, ik ben er echt al 100 jaar niet geweest, gauw weer eens doen

 5. sammie Beantwoorden

  Oh ik wil zo graag een keer naar Gent! Lijkt me een mooie stad. Staat op mijn wishlist 🙂

 6. Manon Beantwoorden

  Ik ben vorig jaar naar Gent geweest en ik vond het super leuk, deze plekjes ken ik eigenlijk niet

 7. Laura Beantwoorden

  Hoewel ik vier jaar in Gent gestudeerd heb, kende ik veel van bovenstaande plekjes niet! Mijn favoriete adresje op dit moment is Multatuli, aan het MIAT! Al eens geweest? Leuk zitten!

 8. Marieke Beantwoorden

  Gent is zo leuk! Als ik jouw foto’s zie wil ik direct nog een keertje terug! Binnenkort maar eens een citytripje boeken!

 9. Ellen Beantwoorden

  ik ben nog nooit in Gent geweest maar na het lezen van deze blog klinkthet wel erg leuk om eens met manlief heen ye gaan.

 10. Linda Meester Beantwoorden

  Het is al weer te lang geleden. Binnenkort maar weer eens naar Gent, dank je wel voor de tips

 11. marjolein westerbaan Beantwoorden

  Na het lezen van je blog ben ik er even ingedoken en gaan we dit jaar toch maar een keertje weer die kant op. Niet te ver en een tof uitje, ook shoppen is er leuk!

 12. Rinette Beantwoorden

  Ik ben 1 keer in Gent geweest en het is inderdaad een prachtige stad! Ik sla deze post even op voor als ik nog eens die kant op ga.

 13. Nele van MamaExpert Beantwoorden

  Hi

  Heel interessante City guide. Ik loop al lang met hetzelfde idee rond maar dan van my hometowns Antwerpen en somewhere in de Antwerpse Kempen.

 14. Marion Stam Beantwoorden

  Ik hou van Belgische steden en deze blogpost met prachtige foto’s vind ik heel inspirerend.

 15. Nicole Orriëns Beantwoorden

  Je zal toch maar in dat mooie gele huis wonen! Dat lijkt me echt geweldig!

 16. Nele | pizzapartyfridaynight Beantwoorden

  Tuurlijk ben ik er wel eens geweest vaak ga ik dan op voorhand op zoek naar toffe adresjes en zo plan ik mijn dag daarrond je hebt het mij ineens heel gemakkelijk gemaakt om mijn volgend bezoekje te plannen Thx!

 17. Tamara Beantwoorden

  Ik ben nog nooit in Gent geweest maar het staat zeker op mijn lijstje heen te gaan

 18. Marjolein Beantwoorden

  Superleuk! Ik ben dol op gent en kom er regelmatigOok leven, Brugge. Belgie heeft gewoon prachtige steden! Het Prinsenhoffeest kende ik neit, leuke tip

 19. Elke Beantwoorden

  Ik kom niet zo vaak in gent… Maar het is echt nog eens tijd om deze prachtig stad te bezoeken!

 20. Anouk Beantwoorden

  Wow ik ben nog nooit in Gent geweest maar het zoet er prachtig uit! Wellicht toch een keer bezoeken. Wat een mooie foto ‘s!

 21. Dhini Beantwoorden

  Nog nooit naar Gent geweest. Het lijkt mij superleuke stad. Ik zou heel graag in Gent rondreizen

 22. Eva Beantwoorden

  Gent is echt zo’n stad waar ik ooit eens heen wil! Net als een aantal andere Belgische steden eigenlijk. Louise & Madelijne lijkt me trouwens een erg leuk winkeltje! Heel Pinterest-achtig inderdaad.

 23. Nicole Orriëns Beantwoorden

  Ja, ik was er ooit een keer met mijn man. Maar dat is al heel wat jaren geleden. Door jouw post krijg ik er weer zin in.

 24. Anja Beantwoorden

  Ben geloof ik 15 jaar geleden in Gent geweest, tijd om deze stad weer eens te bezoeken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *