Lieve Jeffree, ik heb je een tikkeltje te hard aangepakt

Eind januari schreef ik een artikel dat serieus over de tongen is gegaan, namelijk eentje over Jeffree Star. Oké: voor een stuk kan je op voorhand verwachten dat niet iedereen het eens zal zijn met een opiniërende blogpost. Dat het desbetreffende artikel echter zo opgeblazen zou worden en dat zoveel mensen hun gal zouden spuwen, had ik nooit gedacht of verwacht. De ene verweet me een drama lama te zijn (toen ook meteen mijn eerste kennismaking met deze term), de andere vond dan weer dat ik Jeffree veel te hard aanpakte. De belediging met een lama in de hoofdrol is niet echt van toepassing op mij. De tweede persoon had misschien wél een punt: Jeffree kreeg het er inderdaad stevig van langs en achteraf gezien inderdaad misschien een tikkeltje té stevig.

Act?

Ben ik plots volledig van mening veranderd? Neen. Laten we eerlijk zijn: de populaire YouTuber heeft nu eenmaal een persoonlijkheid die je oftewel bijzonder hard aanspreekt, oftewel iet of wat tegen de borst stuit. Ik behoor – zoveel is inmiddels wel duidelijk – tot die laatste groep. Om het kort te verwoorden: Jeffree’s stijl en manier van leven staan bijzonder ver van de mijne. Op zich uiteraard helemaal geen probleem. Wat me al die tijd echter het meest ergerde, was het gevoel dat hij bij elk YouTube-filmpje op z’n kanaal een soort act neerzette. Steeds dezelfde toon, dezelfde grofgebekte uitspraken, dezelfde over the top outfit en verhaaltjes. Een klein beetje vermoeiend om naar te kijken als je’t mij vraagt.

Influencer? 

Ik stel me al een hele poos vragen bij hoe gevaarlijk het is dat er in tijden als vandaag iedere dag nieuwe zogeheten influencers opstaan uit de anonieme menigte. Internet en sociale media in het bijzonder zijn een invloedrijk wapen waar iedereen zomaar toegang tot kan krijgen. Met filmpjes waarin hij collega-YouTubers stevig op hun plaats zette (zonder vaak een gegronde reden) of peperdure handtassen in twee sneed, was Jeffree in mijn ogen heel lang een vrij twijfelachtig rolmodel te noemen. Na het bekijken van de vijfdelige documentaire van Shane Dawson, begon het echter stilletjes te dagen: zelden tot nooit kregen we de échte Jeffree te zien. Dawson gaf een bijzonder aangrijpende kijk in hoe zijn leven nu echt in elkaar zit en hoe Jeffree zich gedraagt off camera. Eindelijk toonde Star waarom hij wél terecht een influencer kan zijn: door zijn eigen struggles en gevechten te tonen. (Voor zij die de serie niet gevolgd hebben: Jeffree vertelde over zijn vader die zelfmoord pleegde toen hij nog maar 5 jaar oud was. Ook onthulde hij dat hij in zijn latere leven niet wist hoe hij zijn gevoelens en emoties hieromtrent moest verwerken en hierdoor zijn toevlucht zocht tot automutulatie.)

Jongeren hebben vandaag de dag meer dan ooit de behoefte aan mensen die op tijd en stond verkondigen dat het leven niet enkel rozengeur en manenschijn is. Iets wat Jeffree – zo zie ik het althans – in het verleden zelden tot nooit deed. In zijn door Gucci gepimpte bubbel leek alles perfect. Zoveel is duidelijk minder waar. Van bijzonder veel gebroken vriendschappen tot automutulatie. Jeffree schuwt geen enkel onderwerp of taboe, iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Ik vind het bijzonder sterk dat hij dit pijnlijke facet uit zijn verleden bewust wil delen met het wereldwijde web (en dus met duizenden jongeren) en ein-de-lijk toont dat niet alles perfect kan of hoeft zijn. Dé belangrijkste boodschap die Jeffree persoonlijk uitdraagt en belichaamt: je hoeft die gitzwarte pagina’s uit je verleden niet je hele verdere leven te laten bepalen. Star putte kracht uit zijn eigen verdriet en slaagde erin een miljoenenbusiness op poten te zetten. Als Jeffree Star geen influencer is, wie dan wel?

 

 


9 gedachten over “Lieve Jeffree, ik heb je een tikkeltje te hard aangepakt

 1. Yousra Yasmine Beantwoorden

  Wat goed van je dat je terug komt op een eerder artikel waar een beetje apart op werd gereageerd. Mooi dat je terug komt op je mening!
  Jammer dat er online zo veel nare reacties komen.
  Liefs,
  Yousra Yasmine

 2. Gea Beantwoorden

  Kende hem eigenlijk niet, maar wel interessant om te lezen net als het filmpje

 3. ingrid Beantwoorden

  social media en de online wereld zijn toch best wel een dingetje he. Denk soms wel eens hoe dit verder gaat in de toekomst en waar dt zal eindigen.

 4. Danielle Beantwoorden

  Ik had nog nooit van hem gehoord, maar wat Felice zegt, als iemand maar één kant laat zien van zichzelf is dat ook de kant waar diegene op afgerekend wordt. Maar dat is ook de valkuil van heel het online gebeuren, mensen zien ook alleen maar de kant die je laat zien en je kunt de waarheid verdraaien zoals je wilt.

 5. Melissa Beantwoorden

  eerlijk, ik had nog nooit van hem gehoord. ik vind juist belangrijk da iedereen zichzelf is en niet een fake iemand

 6. Felice Veenman Beantwoorden

  als iemand zich maar op een manier presenteert, kan je jezelf iet verwijten dat je daar op reageert…maar het is mooi dat hij ook een andere kant van zichzelf laat zien. en mooi van jou dat jij op jouw mening terug komt

 7. Nicole Orriëns Beantwoorden

  Ik vind het mooi dat je er op terug komt. Mooi dat die Jeffree nu toch ook een meer ‘echte’ kant van zichzelf laat zien. Ik houd ook niet van dat plastic gedoe.

 8. Naomi Beantwoorden

  Had nog nooit van hem gehoord mooi filmpje

 9. Haydée Beantwoorden

  De reeks staat ook nog bij mijn ’te kijken’ filmpjes. Mooi dat hij deze onderwerpen aanhaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *