Column: There’s no place like IKEA

Moest er een cactus-afkickcentrum bestaan, zou mijn naaste omgeving mij vast en zeker inschrijven. Can’t blame them. De laatste twee jaar spendeerde ik immers pretty much in Ikea en meer bepaald op de plantenafdeling: je weet wel, die afdeling vlak voor de kassa’s waar cactussen worden verkocht in alle vormen en groottes a.k.a. where I want to live. Telkens wanneer ik naar Ikea ga (en neem het van mij aan, dat is veel te vaak), kan ik het niet laten een cactus mee te nemen (je kent het wel: ‘één cactusje kan écht geen kwaad’). Inmiddels zit ik thuis met 5 grote bad boys en een tiental kleinere exemplaartjes. Geen idee waar ik al deze prikkelbare mannetjes moet blijven zetten.

Ikea voedt echter niet enkel mijn cactusverslaving, ook mijn liefde voor interieur en mijn eetverslaving (komaan, wie kan er in hemelsnaam weerstaan aan die heerlijke Zweedse balletjes of aan die vettige hotdogs die je zelf helemaal kunt customizen?!). Ik denk dat het écht begon toen ik Zweeds ging gaan studeren. De eerste maanden op de universiteitsbanken kreeg ik, wanneer mensen mijn studiekeuze vernamen, geregeld de opmerking: ‘Oh Zweuds! Dan kan je bij Ikea gaan werken!’. Naast het feit dat er maar één carrière-optie is voor filologen die voor Zweeds opteerden (like duhuh), was ik destijds nog helemaal niet zo’n IKEA freak. Als kind mocht ik nooit mee met mijn ouders in het woonwarenhuis zelf. Ze dropten me dan ook steevast bij Småland (je weet wel: de ‘crèche’ van IKEA): the horror. Nog steeds heb ik nachtmerries over schreeuwende en huilende kinderen die me van de schommel duwen.

Wanneer ik oud genoeg was om mee te gaan, durfde ik nu en dan al eens te verdwalen. Je hebt het vast wel al ooit meegemaakt bij een bezoekje aan IKEA: af en toe wordt er al eens de naam van een verloren gelopen kind door de microfoon omgeroepen. Meermaals moesten mijn ouders me dan ook komen ophalen ergens in de omgeving van de kassa’s. Nu ik nog iets ouder ben (en niet meer zo snel verdwaal) heb ik de microbe goed te pakken. Ikea heeft wat mij betreft iets magisch: je kan er alles doen waar je me blij mee maakt. That includes: Slapen, eten en cactussen kopen. Geef toe: waar elders vind je een eclectisch imperium waar je werkelijk alles kan vinden wat je ooit zou kunnen nodig hebben om je huis te decoreren en als klap op de vuurpijl ook nog coole washitape en andere random items? Eind deze maand ben ik afgestudeerd en klaar om te gaan solliciteren. Misschien is IKEA toch nog zo geen gek idee.


23 gedachten over “Column: There’s no place like IKEA

 1. Florentine Beantwoorden

  Same here!! Helemaal met je eens. Ik vind IKEA zo leuk. Ik vind het ook altijd leuk om in het buitenland naar IKEA te gaan. Toen ik een jaar in Spanje woonde, kocht ik er ook vaak dingen voor mijn appartement daar, perfect! En inderdaad, het eten bij de IKEA heeft ook iets speciaals (hoewel het geen culinaire hoogstandjes zijn). Wat gaaf dat je Zweeds hebt gestudeerd!
  X x x

 2. Joyce rdt Beantwoorden

  Haha ik heb echt een haat / liefde verhouding met Ikea, maar als je er gaat werken kom ik graag langs hoor :P. Liefs.x

 3. Sheila Beantwoorden

  Hahaha.. ik had mijn bijbaan bij de Ikea. En ik heb er geweldige herinneringen aan. Wat een leuke tijd had ik er én het is een super leuk e betrokken bedrijf om voor te werken.

 4. Sherry Beantwoorden

  Ik ben er maar ooit een keer geweest. Ik denk dat ik een van de weinige personen ben die dit heeft. Ik zag wel leuke spullen daar.

 5. Louise Beantwoorden

  Ikea is de beste plaats ooit <3 zo moeilijk om er met lege handen buiten te gaan!

 6. Kimberly Beantwoorden

  Ikea is gewoon tof, ook al heb je helemaal niets nodig. Vaak eindig je met een hotdog van 0,50 cent 😀

 7. Mytraveljourney Beantwoorden

  Ik vindt Ikea ook een leuke winkel ik kom er heel graag.

 8. Judith Beantwoorden

  Ik hou er ook zo van om naar de Ikea te gaan, de kinderen zelfs.

 9. Janet Beantwoorden

  Haha wat leuk. Ik was wel benieuwd naar foto’s van de cactussen in je huis, want inderdaad: waar moet je ze allemaal laten!?

 10. Dhini Beantwoorden

  Mijn zoon vindt het altijd leuk om naar naar de plattegrond even kijken samen met zijn pa. Ik loop zelf gewoon door volg de pijltje 😉
  Ik ben ook dol op de Ikea. Mijn zoon laatste vakantiebestemming gaan wij altijd naar IKEA 😉

 11. Kristof Beantwoorden

  Ik heb er een gruwelijke hekel aan om naar de Ikea te gaan. Het is te zeggen… Tot ik er dan toch eens geraak. Eens binnen is ook het hek van de dam en moet ik allerlei spullen uit de keuken meenemen en na het betalen één van die vettige hotdogs eten.

 12. Danella Beantwoorden

  Ik ben ook fan! Ga er altijd graag even heen en kijken wat voor nieuws ze hebben. En kom nooit met lege handen thuis, dat is soms wel een probleem haha.

 13. Eva Beantwoorden

  Ik heb het geluk dat er geen Ikea dicht bij mij in de buurt zit, want anders denk ik dat ik wel een probleem zou hebben, of nouja mijn portomonee. I love Ikea!

 14. Sylvia Beantwoorden

  Ook ik kom vaak bij IKEA, love the shop! Ik kom altijd thuis met ook planten voor in de slaapkamer en badkamer, de afwasborstels. Ken je ze? Geel, blauw rood lol. En pak ik er ideeën weg. Ze zijn slim bij IKEA

 15. Lodi Beantwoorden

  Toevallig ben ik de laatste tijd vaak in deze winkel geweest en heerlijk. Ik kan daar echt helemaal blij van worden. Tot ik mijn a bij d uitgang ben, dan wil ik ook echt weg 🙂

 16. Rebecca Beantwoorden

  Haha mijn ouders hadden echt een hekel aan Ikea en daarom was ik er ook nog nooit geweest. Ik ging pas voor het eerst naar de Ikea toen ik een jaar of 18 was. Ik ben er sinds dien maar vijf keer geweest en vind het helemaal geweldig. Inderdaad, je hoort regelmatig een omroep van een kindjesnaam hahah

 17. Haydée Beantwoorden

  Ook een fervent Ikea-bezoeker hier! Het helpt niet dat we er vlakbij wonen en dat het eten er goedkoop is. Ik durf het bijna niet meer aan mensen zeggen als we (wééral) gaan.

 18. Kim Beantwoorden

  Hahaha soms snap ik de plattegrond gewoon al niet. Verdwalen doe ik ook soms, want ik denk steeds dat ik er dubbel loop, maar dat is dan niet zo haha. Ik hou van de Ikea. Vooral om even lekker een ijsje te eten!

 19. Elsemieke | Living on a Plane Beantwoorden

  Haha heerlijk dit en ook herkenbaar. IKEA is een speelparadijs voor mij en ik vermaak me altijd goed op de evenwichtsbalk op de kinderafdeling.

 20. Thalmaray Beantwoorden

  Buitenbeen winkel met enkele crazyness aspecten. Kan het best wel smaken.

 21. Beau Bouhuys Beantwoorden

  Wat een leuk artikel. Ik ben ook dol op de Ikea. Het is al een hele tijd geleden, dus ik binnenkort maar eens 😉

 22. Hans Beantwoorden

  Die onweerstaanbare Zweedse gehaktballetjes …

 23. Nicole Orriëns Beantwoorden

  Het lijkt me leuk om bij Ikea te werken! Zeker als je er zo’n passie voor hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *